Sandvikens IF
Fotboll

Herr: Fasta situationer avgjorde när Falkenberg vann
2018-03-17 19:00
SIF stod bitvis upp väldigt bra mot förra årets fyra i Superettan, Falkenbergs FF, i ett regnigt Salou. Två fasta situationer, en i början av varje halvlek, fällde dock avgörandet för Falkenberg. Rasmus Eriksson reducerade och sista tio tryckte SIF på för en kvittering men otur och en fantastisk målvakt i Falkenberg stoppade rödvästarna.

Sandvikens IF - Falkenbergs FF 1-2 (0-1)
0-1 10
0-2 50
1-2 80 Rasmus Eriksson (Jonathan Hellström)

Namir Alispahic -> Melker Dahlqvist

Solen lös med sin frånvaro på den spanska solkusten, och träningsmatchen mot Falkenbergs FF ramades istället in i regn, kyla och blåst. SIF gjorde en förändring i taktiken jämfört med tidigare under försäsongen, och fortsatte på spåret man gick in på sista 20 mot IK Brage med att spela 4-4-2 med lite indragna offensiva mittfältare. Detta för att förhoppningsvis kunna hitta fler offensiva alternativ och skapa fler målchanser, vilket varit ett problem de senaste matcherna.

Första halvlek
Falkenberg klev in i matchen med högt tempo och visade tydligt att de ville ta kommandot. Man tryckte tidigt flera djupa bollar i djupled för att dra isär SIF, som dock klarade av dem utan större problem. Tyvärr skulle FFF få ett tidigt ledningsmål. I efterdyningarna av en frispark slogs ett bra inlägg in och de gulklädda tryckte typiskt Superettantungt in en nick vid bortre stolpen.

Efter det lyfte SIF upp spelet och var ganska bra med i matchen under större delen av halvleken. Det snabba underlaget inbjöd till mycket kampsituationer och flera rödvästar, med Gustav Thörn i spetsen tryckte på rejält i duellspelet och visade att man inte tänkte ge sig utan fight.

Falkenberg tog ett fastare grepp om matchen mot slutet av halvleken, då SIF hade problem att spela sig loss ur situationerna. Försvarsspelet var fortfarande stabilt, det enda av värde Falkenberg skapar är när en forward får bra läge på en andraboll men tar i för kung och fosterland och krutar bollen över.

SIF skapar sin bästa chans i slutet av första halvlek när Jens Åberg fyller på utanför straffområdet och skjuter ett halvvolleyskott som Falkenbergs allsvenskt meriterade målvakt Hampus Nilsson gör en avancerad räddning på ute vid sin vänstra stolpe.

Andra halvlek
Andra halvlek inleddes tyvärr på samma otrevliga sätt. Falkenberg jobbar fram en hörna. Hörnan slås in med kvalité och möts av lagkaptenen med en perfekt nick som sitter stenhårt i nättaket hos Tim Markström. 0-2 och brantare uppförsbacke.

Falkenberg är ett bra lag och SIF får slita för att hålla emot. Första halvan av andra halvlek tillhör FFF, där man är nära att uttöka till 3-0 vid ett bra läge i straffområdet men Markström gör en strålande benparad.

Sedan händer någonting i matchbilden. Falkenberg börjar slarva och SIF finner kraft att möta dem högre upp i banan igen. Nu börjar målchanser komma åt andra hållet också. Först är Åberg nära igen med ett avslut som smiter precis utanför bortre stolpen. Sen snor Viktor Nordin en boll och avslutar stenhårt i burgaveln vid krysset från nära håll. Åt andra hållet bjuder en Falkenberg-forward på ett akrobatiskt volleyavslut och dunkar ett inlägg i ribban.

Med en kvart kvar hoppar Rasmus Eriksson in på topp istället för Irhan Smajic och han blir en injektion. SIF får ännu mer kraft, och bara fem minuter efter att han kommit in står han för ett strålande nummer när han saxsparkar in ett känsligt inlägg från Jonathan Hellström. SIF hade fått upp vittringen.

Efter att en Falkenberg-forward fått en snedtändning och skallat inbytte Christoffer Aspgren med solklart rött kort som följd kunde SIF trycka på ordentligt med en man mer. Inbytte Melker Dahlqvist slog ett farligt inspel som styrdes över egen ribba av en back. Gustav Thörn var uppe och skarvnickade utanför. Den stora chansen kom när Rasmus Eriksson ännu en gång var på plats när Hellström satte in en perfekt boll. Nicken från nära håll är bra, räddningen från Hampus Nilsson absolut fenomenal. Många hade redan börjat jubla åt målet, men målvakten räddade sitt lag och Falkenberg håller undan och vinner.

Det finns mycket att ta med, och ännu en gång mycket vi kan lära från motståndarna. Falkenberg hade ett bra tempo i sitt spel, och hade en bra variation i sitt korta och längre spel. De var också fysiska och SIF fick hela tiden ge allt i närkampsspelet.

Offensivt skapades fler chanser än de senaste matcherna, och även defensiven med heroiske Thörn i spetsen var överlag fullt godkänd.

Nu väntar lite lugnare dagar under lägrets sista del. Imorgon åker laget till Camp Nou för att se Barcelona-Athletic Bilbao och sedan flyttar laget sin bas in till Barcelona för en ledig dag på måndag.

Nästa träningsmatch är kommande lördag på bortaplan mot Västerås SK.