Sandvikens IF
Fotboll

Herr: Förlust med 1-3 mot Västerås
2018-05-28 07:14
Efter en jämn match så långt visade Västerås varför man ligger i toppen och SIF i botten. Bättre effektivitet och lite marginaler med sig avgjorde för bortalaget när SIF åkte på en ny tung förlust hemma på Jernvallen

Publik: 577

SIF tog emot serieledande Västerås på VM-arenan i ännu en av de senaste veckornas varma eftermiddagar. Laget som skulle ut till kamp innehöll en förändring sedan senast då Namir Alispahic utgick ur både startelva och trupp och hans plats i startelvan togs av Samuel Persson vilket innebar lite ändrade positioner då Christoffer Aspgren spelade på mittfältet och Viktor Nordin på topp.

Första halvlek
Västerås är nära att få en drömstart då skyttekungen Karwan Safari lurar offsidelinjen och löper igenom men när han petat bollen förbi Tim Markström kommer Olof Mård rödvästarna till undsättning och tar hand om bollen innan Safari kan sätta den i ett tomt mål.

Efter det står matchen och väger. VSK har aningen mer boll, men SIF stänger effektivt det mesta i anfallsväg för gästerna, som i frustration slår bort ganska mycket bollar. Det varma vädret i kombination med en torr konstgräsmatta gjorde att tempot blev ganska lågt och matchen i mångt och mycket blev ett ställningskrig.

SIF lyckas bäst när man via en hög press stressar VSK till misstag och kan få kontroll på förlupna bollar och börja spela därifrån. Man kommer till ett par situationer i straffområdet men inga hundraprocentiga chanser i första halvlekek, Det gör å andra sidan inte Västerås heller, utan Markström behöver inte göra några kvalificerade ingripanden.

Andra halvlek
Efter en tillknäppt första halvlek hoppades publiken på mer action i den andra och det skulle de få, för nu öppnade matchen upp sig och det börjades skapa målchanser åt bägge håll. SIF inleder halvleken piggt och Jonathan Hellström tvingar målvakten Anton Fagerström till en fin räddning redan efter någon minut. VSK sticker emellan med en bra chans på hörna där Markström gör en strålande parad vid sin bortre stolpe och sen får Viktor Nordin SIFs bästa chans på hela matchen då han föser Christoffer Aspgrens hårda inlägg mot ett tomt mål men bollen tar i insidan av stolpen och kan misstänkt långt in i målet fångas av Fagerström. Då goal line technology inte ännu kommit till Norrettan får vi aldrig veta om bollen var inne eller inte.

Som så ofta vänder det åt andra hållet istället. VSKs amerikanske högerforward Brian Span står för en stark aktion där han utanför straffområdet plockar ner en boll, parerar tacklingar från höger och vänster, och trycker dit ett distinkt skott lågt vid Markströms högra stolpe. 0-1.

Knappt 10 minuter senare rinner VSK igenom i en situation som slutar med att domaren är god nog och ger bortalaget en straff till skänks. Mård krokar i Safari, känslan direkt är att det händer utanför straffområdet och till och med VSK-spelarna ser förvånade ut när domaren pekar på straffpunkten. TV-bilderna stödjer sedan den uppfattningen till fullo, hela kollisionen sker långt utanför straffområdet vilket gör straffen oerhört hård, om inte säga felaktigt, dömd. Safari gör inget misstag utan sätter säkert 0-2.-

SIF får kontakt, ytterligare 10 minuter senare. Marcus Hägg byts in för att trycka på mer framåt och strax efter hans intåg åker Mård på ett livtag värdigt en amerikansk fotbollsmatch när han rusar fram för att nicka på en frispark. Det blir kvitterat i straffar och reducerat i mål när Rene Makondele minst lika säkert som Safari sätter bollen i mål.

Men det skulle inte bli någon kvittering. Istället avgörs matchen när Tim Markström ska plocka ner en boll som nickas i en hög båge bredvid målet. I full koncentration på var han ska kasta bollen tappar Tim bollen för någon tiondel och tappar istället bollen in i eget mål. Det är ett misstag som Markström förmodligen inte kommer att göra om under resten av karriären, men den här gången blev det spiken i kistan.

SIF är inte nära att komma tillbaka efter det. Bästa läget uppkommer när Samuel Persson skjuter över från ett svårt läge inne i boxen. Det vi tar med oss från slutet av den här matchen är att Melker Dahlqvist får göra seriedebut för rödvästarna, den första av förhoppningsvis många matcher på Jernvallen i framtiden för lovande Dahlqvist som gör det riktigt bra direkt när han kommer in.

Vi åker på en tung förlust, och nu gäller det att snabbt ladda om. Redan på onsdag kväll väntar Valbo i DM-final på Gavlevallen, och nästa helg väntar ett nytt tufft test på bortaplan i Södertälje mot formstarka Assyriska.

Tack till alla er som kom till Jernvallen och Forza SIF!