SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Sandvikens IF
Fotboll

Halvårsresumé från Sandvikens IF Dam
2018-06-21 15:00
Foto: Mikael Nord, arkivbilder

Torsdag den 21 juni 2018 –  

Hela vårsäsongen är avspelad och den med bravur. Den elfte omgången spelades så sent som i tisdagskväll på VM – arenan i Sandviken där damerna tog emot Bälinge IF.

Efter matchen kom ett sms från coach Larsson, ”Ärligt talat tjejer, jag har aldrig i mitt liv varit med om en sån här klasskillnad. Ni gör en så sjukt bra match idag!”. 


Damerna spelade återigen en riktigt bra fotboll och visade på ny inställning efter ett rejält snack om att de inte bara kan ställa ut skorna utan måste slita också efter matchen mot Avesta från helgen. Det som fattades under tisdagens match var bara skärpan i avsluten, hela matchen fanns ett enormt fokus från alla spelare och det hade kunnat suttit en hel del fler bollar i mål.  


Demi Pierre spred sitt namn snabbt efter att ha tryckt dit både 1 och 2 – 0 inom loppet av 6 minuter. Ett äkta hattrick var tydligen på väg bara minuterna senare men hon fick nöja sig med att sätta sin tredje boll i matchminut 65 istället. Med hjälp av Hayley Dowd och Malin Markström kunde siffrorna skrivas till 5–0 för rödvästarna som tog de 3 sista poängen i vårens serie.  

Men det har inte varit en finpolerad isbana hela vägen genom starten på året och även om coach Larsson efter vintern kände sig rätt trygg så skulle det bjudas på en hel del katastrofer också. 


Vintern 2018 – 

”Vill ni spela Bilma Cup så gör vi det, vi ska ha jävligt kul tillsammans också” – Marcus Larsson. 


Ett av årets viktigaste tankesätt satte sin prägel tidigt, redan under det första rödvästarna skulle göra tillsammans med Marcus och Markan. Vi går in med inställningen att vi ska ha roligt tillsammans och att hela tiden tänka på vilken skaderisk det innebär att spela inomhusfotboll kommer förmodligen att drabba oss mer än det gör om vi faktiskt spelar. Sagt och gjort så åkte laget upp till Ockelbo för en helg med Bilma Cup och guldet det visade på ett lag som tillsammans jobbar för varandra och har riktigt kul ihop. Här fick spelarna även lära sig både det ena och det andra om coach Markström som lever för sina quiz och som såg till att de roade sig även utanför planen. 


Just det här att ha roligt tillsammans fortgår än idag även om säsongen redan är i full gång och laget har hittat varandra så petar Marcus och Markan in sina små tillfällen. Senast förra veckan var det grillat för dom som ville i villa Larssons. Men något vi gärna ser tillbaka på är 

Markans teambuilding/matlagningskurs på Stora Sätraskolan. Tillsammans med hela gänget startades dagen med att alla fick presentera sig, bygga pussel på kortast tid och planera sin måltid. Det bjöds på allt från quesadillas till glassbomber av alla dess former till allas nöjdhet.

 

Sen var det dags att börja spela fotboll, det som egentligen är lagets huvudsyssla. Damerna samlade ihop sig för årets första träningsmatch och coachernas tanke bakom det hela var nog att få ett tufft motstånd på försäsongen för att kunna mäta sina kvaliteter på bästa sätt. Nog blev det tufft när rödvästarna kom till Tyresö. I ett försök till att hitta ett fembackssystem så spelades rödvästarna ut helt och hållet. Något att lära sig av men helst inte se tillbaka på. 


Efter fallet så fick damerna lägga om sitt fokus och den här gången på ett nytt uppdrag, Valbo Cupen. När Sandvikens IF dam gick in i seniorfotbollen år 2016 så startade man året med att delta i just denna cup. Utan några förväntningar gjorde laget då en riktigt bra turnering och tog sig vidare från sin grupp. Förra året däremot gick det inte lika bra och när man i år kom in i turneringen fanns det igen en viss osäkerhet. Marcus kände inte att spelarna riktigt var där och var påkopplade och andraplatsen i gruppen blev ett faktum. Det var ett relativt lågt gäng som åkte från Sörby IP den fredagen men lördagens första match förändrade känslan för hela helgen.  


Bälinge fick lämna turneringen efter att rödvästarna segrat på straffar och en nytändning kom. I omklädningsrummet efter matchen kom en tårögd Marcus Larsson som av ren stolthet och i överflöd av känslor spred tårarna till ett helt lag. Där inne satt nästintill allihopa så glada och så stola med tårarna rinnandes ner för kinderna. Sen bara gick det. Stuvsta i kvarten igen fick sig den här gången en betydligt mycket tuffare match och återigen kvalificerade sig rödvästarna på straffar. Hille IF i semifinalen, 2 – 0 och finalen mot Täby väntade. Samma siffror visade sig vara resultatet och vid 20 tiden den lördagskvällen stod sandvikarna som slutliga segrare utav hela Valbo Cup 2018. Vilken smakstart för Larsson och Markström och deras sandvikare. Det firades med max-mat för hela laget. 


Den kalla våren 2018 -  

Tillsammans med en riktigt härlig känsla lämnade damerna Sverige för träningsläger. Tyvärr inte till sol och värme men med båten över till Åland och med några spännande dagar tillsammans. 


Ja, träningslägret på Åland var något utöver det extra. Markan som ni nu vet har sina älskvärda frågesporter styrde upp aktiviteter både hit och dit och nog hann damerna faktiskt med att träna emellanåt också. När alla var samlade så fanns också tid och rum att sätta sig ner tillsammans med några enskilda spelare och Klara Spångberg var en utav dom. En fantastiskt duktig fotbollsspelare som nog flertalet funderat på om hon skulle bli kvar i SIF när pappa Niklas gick till Gefle IF. Detta reddes ut och ytterst tacksamma är vi för att hon valde att stanna kvar. Läs intervjun med Klara här: http://www.sandvikensif.se/nyheter/?ID=46719&NID=430276


Något som de flesta inte vet är nog hur årets segerlåt kom till. I omklädningsrummet efter match, om resultatet varit till damernas fördel, spelas nämligen Johannas, Nellies och Emelies fantastiska låt som de under träningslägret själva fick komponera ihop. Markans direktiv var att ett visst antal specifika ord skulle vara med och i tjejernas tolkning av Carolas fångad av en stormvind sjungs det om hur de är på läger och att Emelie flirtat med musikern på Eckerö båten. En riktig trallvänlig låt tycker Markan som dagligen kommer sjungandes på den. De fick även ett uppdrag att under en match där Ålands United spelade framföra den här låten inför publik men backade och valde istället att framföra den på båten tillbaka till Sverige... framför ännu större publik. Tyvärr lämnade de flesta lokalen när tjejerna började rigga men trots detta fick de ett bonuspris och vann överlägset månadens poängliga. Priset blev ett paraply och dessutom fick de spela in låten i en studio så den skulle kunna spelas upp efter varje segermatch! 


Ett nytt ord som myntades, och som vi fick lära oss att amerikanskorna inte använder, var cheese-hyvel. Ett ord som uppstod efter en match i pingis där Marcus och Hanna Sundin hamnade i samma lag men inte riktigt höll samma nivå. Ordet satte prägel för ett nytt sorts slag i just pingis. 


Under vintern och våren hann damerna även med några träningsmatcher med blandade resultat. Team Hudik kom på besök och lika så både Bälinge, Valbo och Tierp. Något som däremot inte glöms lika lätt är just den dippen som kom och satte oro i coach Larsson.  

Danmarks IF var planerat och bokat men pang kom en förfrågan från Ljusdals IF samma datum och sandvikarna fick dela på sig. Två trupper åt varsitt håll, den ena blandad med spelare ända nedifrån F-04 och upp till dam samt den andra som stärktes så gott som med spelare från dam och u-19. Båda två kom att falla och det ena mer rejält än det andra. I Ljusdal skrevs siffrorna till hela 9–0 och i Uppsala till 7–1. 


Som om inte det vore nog så väntade en match mot ett riktigt bra Brommapojkarna. Även där fick damerna se sig riktigt överkörda och de förlorade med hela 8–0. Tre riktigt stora bottenmatcher för rödvästarna och det skapade nog oroligheter hos både tränare, spelare och supportrar. Trots detta väntade ändå seriepremiären i division 1 och damerna tog bussen till Enköping för att visa ALLA hur missvisande träningsmatcherna på försäsongen varit. 


Seriestart 2018 - 

Att beskriva den känslan och uppladdningen från när damerna kom ner till Enköping är ytterst speciell. Ingen visste vad de skulle vänta sig och inte heller kunde någon ana hur det skulle sluta. Marcus gick på nålar och var svettig av nervositet redan innan bussen lämnat Sandviken. Ett bra och minst lika laddad motstånd gav damerna en bra match, men när 1 - 0 kom och när 2 – 0 kom gick glädjeruset över alla spelare och ledare som fanns med på plan och bänken. Vilken känsla! Damerna gick in i division 1  och vann seriepremiären med 2 – 1, nog att det var på det berömda men det räckte och som det boostade det röda självförtroendet.  


Självklart fanns vetskapen om att motståndet skulle bli tuffare och tuffare i division 1 och damerna tog ingenting för givet. Till hemmaplan kom Bollstanäs, ett topplag från förra säsongen men rödvästarna bjöd upp till dans. 0 – 1 kom tidigt men kvitteringen kom så småningom den med. 1 –1 och Bollstanäs satte 1 – 2. Likt förra gången kom återigen kvitteringen till 2 – 2 och sandvikarna hade vittring på åtminstone en poäng. Men så kom matchminut 89.. 2 – 3 dimper in i målet för Bollstanäs och poängen var stulen. Där skulle serien skriva sig och Bollstanäs är fortfarande idag steget före Sandvikarna. 


Rimbo borta stod näst på tur. En historia som slutade 2 – 5 till rödvästarnas fördel och 3 poäng till var säkrade.  


Gamla Uppsala kom på besök. Sandvikarna gick hem med en 2 – 1 seger och som vi vet räcker det med ett mål mer än det andra laget för att ta med sig tre poäng.  


Selånger kom också på besök och 4 – 3 till resultatet visade igen på att ett mål mer räcker. 


Gustafs fick besök och nu fick det vara nog med en-måls-marginalen. Hela 4 mål för Sandviken gjorde att även resultatet 1 – 4 gav 3 poäng till i potten. 


Sen kom den, matchen, dagen med stort D. Dagen då derbyhimlen var blå men Jernvallen blev röd. "För det här var matchen där himlen var blå och planen blev allt mer röd och vit för varje minut som spelades i den andra halvleken." - Stisse Åberg

 

För någonting hände när spelarna kom till arenan redan till samling. Det gick att ta på. Det var gästrikederby och årets kanske viktigaste match. Över 1000 åskådare hade tagit sig till matchen som spelades på VM – arenan i Sandviken i solskenet och solskenet det behöll rödvästarna som efter 90 spelade minuter kunde andas ut och stå som segrare i matchen med 4 – 1. Läs Stisse Åbergs referat i GD här: https://www.gd.se/artikel/fotboll/div-1-dam/stisse-aberg-hall-mina-vingar-en-stund-for-derbyhimlen-var-bla-nar-jernvallen-blev-rodvit


Som ett avbrott i serien dök det upp en DM – semifinal mot Hille IF på bortaplan. Något som gjorde att det blev en intensiv vecka för damerna men också ett tufft fysiskt spel på gräsplan som tärde på kropparna. Matchen slutade i sig 0 – 3 och gjorde rödvästarna klara för DM – final. 


Kan det kanske varit segervågen som sandvikarna red på när de med gott självförtroende åkte för att spela mot Bele Barkarby på bortaplan och föll med både tränare och spelare. Marcus Larsson fick inte längre vara med i båset och fick lämna samtidigt som damerna kom in alldeles för sent i matchen. Bele drog det längsta strået och segrade med 2 –1 samtidigt som bussresan hem från Stockholm minst sagt var udda.  


Mot Korsnäs fick Markan fullt befäl och tog för sig av sina chanser. Marcus som skådade från läktarplats kände inga bekymmer när damerna hittade sitt spel igen och lät resultatet tala för sig. Sandvikens IF - Korsnäs IF 8 – 1! 


Näst sista matchen för vårsäsongen blev en bortaresa till Avesta, ett slitstarkt lag som inte ville ge sig och det ville inte heller regnet. Damerna blev varse om att det krävs mer än att bara ställa ut fotbollsskorna och återigen att det räcker att göra ett mål mer än det andra laget. 1 – 2 slutade den blöta 10e omgången och damerna fick med sig 3 tappra poäng hem till viken. 


Efter Avestamatchen var inte Marcus lika nöjd, midsommarfirandet var ett tag hotat och damerna visste vad som krävdes inför sista omgången för att slippa militärträning på lördag kl 07.00. Det var tydligt att de visste vad som krävdes och det bevisades för både publik och tränare som fick se ett Sandviken spela ut Bälinge hemma på VM – arenan. 


Med vårsäsongen färdigspelad är Sandviken IF dam placerad som två i serien bakom Bollstanäs SK. Ner till tredjeplatsen skiljer det hela 4 poäng. Men innan sommarvilan kommer ändå två matcher till som ska spelas. DM finalen mot Gefle IF på träffens IP 27/6 kl 20.00 och sedan även första höstmatchen som är en viktig retur mot Bollstanäs borta till helgen den 30/6.  


Nu tar damerna en liten midsommarvila och amerikanskorna ska få lära sig att både äta sill, dricka nubbe och dansa runt midsommarstången.  


Ett stort tack till alla delaktiga parter under säsongens gång och framförallt ett stort tack för stödet och intresset som finns för Sandvikens IFs damfotboll.   

 
 


Nyhetsarkiv
Dam: Fjärde raka segern2024-05-06 07:59
Dam: Ännu en derbyseger2023-08-08 10:09
Dam: Demi Pierre lämnar2023-07-16 17:15
Dam: Sjunde raka segern!2023-06-12 10:46
Dam: DM-Dubbeln säkrad!2023-05-31 22:01
Dam: Oavgjort i derbyt2023-04-16 17:48
Dam: Inför VSK borta2023-02-11 07:14
Dam: Seger i Valbocupen2023-02-07 00:30
Dam: Trio flyttas upp 2022-11-19 17:19
Dam: Storseger i derbyt2022-09-15 18:23
Dam: Storseger i derbyt2022-05-28 18:07
Dam: Oavgjort mot BK302022-05-01 12:55
Dam: Vinst i genrepet2022-04-03 19:29
Dam: Inför GUSK borta2021-08-01 07:00
Dam: Femte raka segern 2021-06-30 20:58
Laget mot Skutskär2021-06-05 12:04
Dam: Trio förlänger2020-11-27 15:20
Dam: Trio klar för 20212020-11-25 15:34
Dam: Sanna förlänger2020-11-11 17:26
Dammatchen flyttad!2020-09-26 13:32
Dam: Linde till Gefle IF2020-09-01 09:00
Dam: Vinst!2020-07-19 16:02
Dam: Läget i laget2020-01-30 09:05
Dam: Huss klar för SIF2019-12-30 12:41
Dam: Nyförvärv!2019-08-05 18:02
Dam: DM Semifinal 2019-05-21 16:47
Dam: Derbydags!2019-05-17 12:59
Dam: Derbydags!2019-05-03 12:04
Hayley gör comeback!2019-04-18 12:04
Dam: Seriepremiär!2019-04-12 19:58
Dam: Inför Valbocupen2019-02-07 11:21
Dam: Inför Bilma Cup2019-01-02 07:53
Dam: Duo förlänger2018-11-26 22:30
Dam: Trio förlänger2018-11-02 20:07
Dam: Seger mot Gefle IF2018-09-08 18:33
Dam: inför Selånger2018-08-24 07:59
Dam: Avesta borta2018-06-15 20:31
Seger i seriepremiären2018-04-14 19:23
Inför SIF - Team Hudik2018-02-16 13:30
Cupseger!2018-02-13 11:26
Valbocupen är igång2018-02-10 10:36
Cupguld i Bilma2018-01-09 19:25
Bilma Cup2018-01-05 11:04
God fortsättning2018-01-03 07:25
Seger i avslutningen2017-12-17 16:10
Match imorgon2017-12-16 12:32
Försäsongen startar2017-11-21 07:58
Säsongen 20172017-09-25 22:00
Sandvikens if- Gefle IF 2017-05-13 23:27
Träningsmatch2016-11-10 18:46
Kalendern uppdaterad.2016-11-04 07:14
Nyagamla träningstider.2016-10-24 14:10
Nya träningstider2016-10-22 11:44
Matchrapport Valbo-SIF2016-04-11 20:34
Matchrapport Falu BS-SIF2016-03-21 07:22
Vinst i premiären.2016-03-06 20:01
Supercup i Västerås2015-11-25 18:52
Säsongen 2015.2015-10-16 13:08
Träningen 20 oktober. 2015-10-15 18:17
Dm-finalen flyttad2015-07-01 13:30
F17 DM2015-05-28 00:07
 
MATCHBILJETTER/SÄSONGSKORT
HUVUDPARTNERS
OFFICIELLA LEVERANTÖRER
GULDPARTNERS
FRAMTIDSSUPPORTER/RABATTER
SIF SHOP INTERSPORT
SIF SHOP RAVELLI