Fotboll

SIF föll i svängig match mot Akropolis
2017-10-29 20:10
Sunday Bale gjorde båda SIFs mål
Sandvikens IF gjorde en av sina bästa offensiva insatser för säsongen, men tabelltvåan Akropolis effektivitet var dödlig och spelet inuti de båda straffområdena skilde lagen åt. Hemmalaget Akropolis vann till slut med 4-2. Båda Sandvikens mål gjordes av Sunday Bale.

Sunday Bale -> Marcus Hägg

En ohälsosamt spännande tabell är på väg att färdigställas. Sandvikens IF har under hela hösten fightats kring nedflyttningsstrecket i Division 1 Norra, och i den näst sista omgången hade man chans att säkra kontraktet. Då krävdes antingen seger borta mot formstarka topplaget Akropolis, eller att IK Brage skulle besegra Vasalund senare under kvällen.

SIF tog en stak poäng senast på Domnarvsvallen mot IK Brage i en match som inte bjöd på så många målchanser, utan snarare ett ramstarkt försvar. Söndagens drabbning mot Akropolis skulle bli betydligt mer spektakulär i fråga om målchanser.

Tittar vi på laget så innehöll elvan två förändringar sedan senast. Skadade duon Majkic och Smajic utgick ur både startelva och matchtrupp och istället kom Jens Åberg in på mitten igen efter sjukdom senast samt att Sunday Bale klev in på topp efter ett flertal matcher utanför startelvan.

Första halvlek
Tränarna hade inför matchen varnat för Akropolis sylvassa djupledsspel, och det dröjde bara sex minuter innan SIF fick erfara kvalitén och snabbheten i det. Ett inkast mitt på plan är upprinnelsen och via några snabba kombinationer kommer Akropolis in med bollen bakom SIFs backlinje. Markström räddar det första skottet, men returen sätter Akropolis duktige lagkapten Alagie Sosseh i nät efter ett alldeles för passivt försvarsspel i egen box.

Tufft, framförallt eftersom SIF är riktigt bra första 20-25 minuterna. Man är framförallt lyckosamma till vänster i plan, där Hellström, Rafael och Hansson spelade sig igenom och förbi Akropolis press i nästan varje anfall. SIF skapar flera högkaratiga chanser. Alispahic nickar i stolpen på ett inlägg från Hellström, och på returen gör målvakten en fotparad på samme Alispahics avslut. Jonte Hellström fyller på i straffområdet och får se ett närskott heroiskt blockas av en försvarare. Jens Åbergs hårda inspel tvingar sånär fram ett självmål från Akropolis mittback.

Akropolis visar dock i andra änden av plan varför man ska kvala till Superettan om 1,5 vecka. Man är otroligt farliga i sitt kontringsspel, och Tim Markström tvingas sträcka ut både en och två gånger. Tyvärr kommer också tvåan psykologiskt tungt före halvtid då en långboll hela vägen från backlinjen når Konstantinos Stavrothanasopoulos, som trots att han är ensam mot två SIF-backar i duellen tråcklar sig igenom och avslutar otagbart för Markström.

Andra halvlek
SIF visar omgående i andra halvlek att man inte tänker lägga sig på rygg utan går direkt på offensiven. Man använder sig framgångsrikt av Sunday Bale som uppspelspunkt, och Bales förmåga att få fast bollen gör att man kan fylla på och fortsätter komma till farliga inspel och inlägg.

Utdelningen skulle komma, under några explosiva minuter. Det börjar med att Jens Åberg dundrar iväg ett skott som rammar stolpen precis under krysset, och strax senare reducerar SIF genom Sunday Bale som dyker upp på bortre stolpen efter ett inspel från Viktor Nordin. Bara minuter senare är Bale på rätt plats igen, och stöter in bollen framför mål när Jonathan Hellström tagit sig hela vägen ner till kortlinjen efter en imponerande soloprestation.

Innan SIF kvitterat hade också tränare Olsson bytt ut Jimmy Hansson mot John Junior och balanserat laget än mer offensivt. Här kanske SIF nästan fick för mycket vittring på ett vinstmål. Akropolis var pressade och SIF kände att segern var inom räckhåll. Sista 20 minuterna av matchen blir av Hawaii-karaktär med två lag som chansade med många spelare kvar i offensiva positioner. Detta är något som Akropolis förmodligen gör bäst i serien. Även om chanserna fördelades ganska jämnt, men med lite övervikt åt gästande SIF är det Akropolis som gör målen. Det första gör Sosseh, när Akropolis återigen är bäst i en grötig situation framför mål där SIF inte får bort bollen. Sedan punkterar inhopparen Nikola Vasic matchen, i en situation där domaren till vilda protester blundar för den kraftfulla tröjdragningen som Gustav Thörn åker på i momentet innan, vilket leder till friläget för Vasic,

Rödvästarna kör hela vägen in till slutet, och får bland annat ett mål (korrekt) bortdömt för offside. Sällan har laget skapat så mycket offensivt som den här matchen, men för att vinna borta mot Akropolis hade det krävts en än mer cynisk defensiv.

Läget inför sista omgången då? SIFs bottenkonkurrenter spelade också under dagen. Sollentuna föll borta mot Nyköping med 1-2 och Vasalund tappade segern i sista minuten mot Brage och kryssade 3-3. Alla tre lagen möter topplag på hemmaplan i sista omgången. SIF möter Västerås, Sollentuna möter Akropolis och Vasalund möter Umeå. SIF och Sollentuna ligger tre poäng före Vasalund. SIF har bättre målskillnad än Sollentuna.

För rödvit del är kontraktet säkrat genom minst en poäng mot Västerås. I annat fall gäller att Sollentuna inte gör ett bättre resultat i sin match än vad SIF gör, eller att Vasalund tappar poäng mot Umeå.